Ma 2020. február 25., kedd, Géza napja van.

Főmenü

Hírek

Az AESZ új kiadványai

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége gondozásában két új kiadvány látott napvilágot. Az AESZ-füzetek sorozat 13. kiadványa az „Anyanyelvünkért – Dsida Jenő nyelvművelő rovata a Keleti Újságban” című kötet, az „Oktatás – nyelvek határán. Közelkép és helyzetkép a romániai magyar oktatásról” című könyv pedig a Szabó T. Attila Nyelvi Intézet sorozatban jelent meg.

Az „Anyanyelvünkért – Dsida Jenő nyelvművelő rovata a Keleti Újságban” című kötet a két világháború közötti erdélyi magyar irodalom jeles képviselője életművének kevésbé ismert nyelvművelő munkásságát mutatja be. Dsida első nyelvművelő írása 1933-ban jelenik meg a Keleti Újságban, 1936-ban indul meg az állandó, minden második vasárnap megjelenő „Anyanyelvünkért” című rovata, amelyet Dsida egészen haláláig, 1938-ig szerkeszt. A kötet három részből áll. Az első rész Zsemlyei János A nyelvművelő Dsida Jenő című tanulmánya, a második részben a Keleti Újságban 1936 és 1938 között megjelent nyelvművelő írások kaptak helyet. A kötet harmadik részében összesített szójegyzék mutatja be a Mit mondjunk helyette? alrovat idegen szavait ajánlott magyar megfelelőikkel együtt. A könyvet Zsemlyei Borbála szerkesztette.

Az „Oktatás – nyelvek határán. Közelkép és helyzetkép a romániai magyar oktatásról” című könyv az oktatás nyelvi kérdéseivel foglalkozik. A kötet szerzői is többségükben nyelvészek, egy közülük olyan szociológus, aki huzamosabb ideje foglalkozik az iskolaválasztás szociológiai hátterével és következményeivel, egy pedig pszichológus, a kétnyelvűség pszichológiájának szakértője. A kötet első monografikus tanulmánya esettanulmány, ilyen értelemben: közelkép. Szerzője Bálint Emese, Fodor Dóra és Vremir Márta. Noha a kötet a hazai magyar közoktatás nyelvi kérdéseivel foglalkozik, helyet kapott benne Péntek János két olyan dolgozata, amely általánosabban szól a felsőoktatási intézmények nyelvpolitikájáról, illetve a tudományos képzés, ismeretközvetítés, tudományművelés napjainkban sokat vitatott nyelvi kérdéseiről. Az iskolaválasztás a legtöbb esetben tannyelv-választás is egyben, olyan döntés, amelynek egy életre meghatározó következményeivel nincs is tisztában a szülő. Ezért tartották indokoltnak a szerkesztők Göncz Lajos, újvidéki pszichológus professzor írásának felvételét a kötetbe, amely ehhez a felelősségteljes döntéshez ad útmutatást szülőknek és pedagógusoknak. Sorbán Angella két dolgozata szintén a tannyelv-választás tényezőit és következményeit vizsgálja saját kutatásai alapján. Végül függelékként két olyan írást is tartalmaz a kötet, egy dokumentumot és egy ezzel kapcsolatos kommentárt, amely a román nyelv hatékony oktatásáról szóló hazai vitákhoz kapcsolódik.

A könyvek megrendelhetők az aesz@planet.ro email-címen vagy a 0267/311940-es telefonszámon.

 

 

© AESz, 2008. Minden jog fenntartva. Grafika: Ördög-Gyárfás Ágota. Webdesign: http://www.voidart.ro/