Ma 2021. szeptember 18., szombat, Diána napja van.

Főmenü

Versenyek

Versenyeink

Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő
Az AESZ hagyományos vetélkedője, amelyre I–IV. osztályos valamint általános és középiskolás diákok jelentkezhetnek. A kisiskolások országos vetélkedője a Napsugár gyermeklap közreműködésével a Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozat keretében zajlik, az általános és középiskolások vetélkedőjének állandó helyszíne 2009-ig a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont volt. 2010-től mindhárom korosztály vetélkedője a Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozat keretében zajlik. A szakközépiskolások vetélkedőjének állandó helyszíne Sepsiszentgyörgy, szervezője a  Kós Károly Iskolaközpont.

Országos Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny
 A kolozsvári Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Kör által szervezett verseny, melyre a magyar középiskolákban működő beszédkörök diákjai jelentkezhetnek. A kolozsvári Georgius Aranka Társaság, az AESZ társszervezete, és az Apáczai Csere János Gimnázium által szervezett verseny, amelyre Erdély középiskoláiban működő beszédművelő körök diákjai jelentkezhetnek.

Kriza János országos balladamondó, balladaéneklő és mesemondó verseny
A mesemondó versenyt 2009-ig a Magyar Nyelv Napjain szerveztük. Helyszíne 2010-től Sepsiszentgyörgy, a balladamondó versennyel együtt. A mesemondó versenyt kis-, általános és középiskolásoknak, a balladamondót középiskolásoknak hirdetjük meg. 2013-tól balladaéneklőknek is külön versenyt hirdetünk.

Tematikus vetélkedők
Általános és középiskolás diákoknak rendezett versenyek, melyeknek témája jeles évfordulókhoz kapcsolódik, vagy a magyar és az egyetemes kultúrtörténet iskolai tananyagban nem szereplő mozzanataihoz. A Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozat részeként szervezett verseny középiskolásoknak, amely tartalmában, tematikájában kapcsolódik az ünnepségnek otthont adó régió kulturális, nyelvi hagyományaihoz.

Középiskolások Implom József Helyesírási Versenye
Az Implom Józsefről elnevezett vetélkedő már több mint másfél évtizede Gyulán indult el, az Erkel Ferenc Gimnázium magyartanárainak kezdeményezésére, és vált országos, majd Kárpát-medencei méretűvé ezzel széles körben népszerűsítve a magyar helyesírást, az írott nyelvi kultúrát.  Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és a kolozsvári BBT Bölcsészkarának Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke korábbi években is megszervezte a versenyt az erdélyi középiskolásoknak, de a dolgozatok javítása, értékelése, valamint a zsűrizés akkor más rendszerben zajlott. A legjobbak képviselték Erdélyt a gyulai Kárpát-medencei döntőn.
2009-től szervezett formában egy helyszínen mérettetnek meg a romániai középiskolák legjobb helyesírói, és ennek állandó helyszíne lett Sepsiszentgyörgy és a Mikes Kelemen Főgimnázium.

Általános Iskolások Simonyi Zsigmond Helyesírási Versenye
A versenyt az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ), a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke szervezi, a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum, a szaktanfelügyelők és/vagy a módszertani körfelelősök, valamint az erre hosszú távon vállalkozó magyartanárok segítségével az általános iskolák V–VIII. osztályos tanulói számára. A verseny felmenő rendszerű és 2009-től van országos döntője. Az országos döntő színhelye Kolozsvár, szervezője a Brassai Sámuel Elméleti Líceum.

Az AESZ által szervezett megmérettetések néhány rangos magyarországi verseny területi elődöntői:
– Középiskolások Implom József Helyesírási Versenye, Gyula
– Általános Iskolások Simonyi Zsigmond Helyesírási Versenye, Budapest
– Szép beszéd verseny, Győr
– Édes Anyanyelvünk Verseny, Sátoraljaújhely

Szövetségünk vállalja a diákok magyarországi, Kárpát-medencei döntőkre való utazásának szervezését.

Versenyfelhívások

Versenyek feladatlapjai

Eredmények

 

© AESz, 2008. Minden jog fenntartva. Grafika: Ördög-Gyárfás Ágota. Webdesign: http://www.voidart.ro/