Ma 2020. február 25., kedd, Géza napja van.

Főmenü

Hírek

Véget ért a Kárpát-medencei Anyanyelvi Tábor

Idén több mint negyven középiskolás diák és tanár táborozott az erdővidéki Setétpatakon. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége tizenegyedik alkalommal szervezte meg a tábort, melyre a magyarországi Veszprém megyéből, Felvidékről, Vajdaságból, Horvátországból, valamint a nagybányai Németh László Gimnáziumból, a szilágysomlyói Simion Barnutiu Líceumból és a gyimesközéploki Árpádházi Szent Erzsébet Gimnáziumból érkeztek résztvevők.

A tíznapos tábor ideje alatt a diákok és kísérő tanáraik minden nap érdekes programokon vehettek részt Domokos Judit és Kozma Csaba magyar szakos tanárok vezetésével. A tábor első napján Demeter László, a baróti Erdővidék Múzeum igazgatója tartott előadást Erdővidék nevezetességeiről, híres szülötteiről.
Másnap Tapodi Zsuzsa, a Sapientia Tudományegyetem tanára Magyarországi írók, költők Erdélyben címmel értekezett, délután pedig Boér Hunor muzeológus vetítettképes előadását hallgathatták meg a diákok, tanárok.
Harmadik nap a táborlakók a Fogarasi-havasokba kirándultak, és mindenki nagy örömére napsütéses időben gyönyörködhettek a lélegzetelállító tájban.
A negyedik nap is kirándulónap volt, Kovászna után a zabolai Csángó Múzeumban Pozsony Ferenc egyetemi tanár tartott előadást Anyanyelv és népi kultúra Erdélyben címmel, majd a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot látogatták meg a táborozók.
Ötödik nap megállás nélkül esett az eső, így a társasjátékok hódítottak, de előadás is szerepelt a programban, ezúttal Péter Sándor magyar szakos tanár a háromszéki helynevekről szólt. Délután Domokos Judit vezetésével nyelvi vetélkedőn vettek részt a diákok. A verseny szoros volt, hiszen három csapat végzett az első helyen.
A tábor hatodik napján megint kisütött a nap, amire szükség is volt, hiszen ismét kirándulás szerepelt a programban. A táborozók a csernátoni Haszmann Pál Tájmúzeumba és a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeumba látogattak el, majd a torjai Büdös barlang megtekintése után többen is megfürödtek a Szent Anna-tóban. Este meglepetésben volt részük a táborozóknak, de főleg annak a diáklánynak, aki a tábor ideje alatt ünnepelte születésnapját, ugyanis egy óriástortát kapott ez alkalommal.
Hetedik nap délelőtt a Guszalyas Játszóház két tagja, Tóth Tinka és Benkő Éva vetítettképes előadást tartottak, majd nemezelésre tanították az ifjakat. Délután sportoltak a táborozók, volt tollaslabda-verseny, focizás, pingpongozás.
Nyolcadik nap Zsigmond Győző egyetemi tanár a gombák világáról tartott előadást, gombászni is elvitte a táborozókat, majd gyakorlati gombaismeretet tartott, délután szabadtéri nyelvi játékokon ügyeskedtek a diákok, este pedig a Folker együttes vezetésével néptánc- és népdal-tanulás zajlott.
Idén sem maradt el az uzonkai fürdőzés, amely a kilencedik nap délelőttjének programja volt. A diákok este közös záróműsorral készültek, ezt követően pedig okleveleket, könyvjutalmakat vehettek át, majd Ördög-Gyárfás Lajos ügyvezető elnök táborzáró szavai után tábortűznél búcsúztak el egymástól.

Ludvig Nagy Zsuzsanna

Tábori fotók (Készítette: Kozma Csaba)
 

© AESz, 2008. Minden jog fenntartva. Grafika: Ördög-Gyárfás Ágota. Webdesign: http://www.voidart.ro/