Ma 2020. február 25., kedd, Géza napja van.

Főmenü

Hírek

Implom József Helyesírási Verseny - országos szakasz eredményei

 


Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, a román Oktatási, Kutatási és Ifjúsági Minisztérium és a Mikes Kelemen Főgimnázium szervezésében 2010. január 28−30. között került sor Sepsiszentgyörgyön a második országos helyesírási versenyre.
Az Implom Józsefről elnevezett vetélkedő már több mint másfél évtizede Gyulán indult el, az Erkel Ferenc Gimnázium magyartanárainak kezdeményezésére, és vált országos, majd Kárpát-medencei méretűvé ezzel széles körben népszerűsítve a magyar helyesírást, az írott nyelvi kultúrát.  Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és a kolozsvári BBT Bölcsészkarának Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke korábbi években is megszervezte a versenyt az erdélyi középiskolásoknak, de a dolgozatok javítása, értékelése, valamint a zsűrizés akkor más rendszerben zajlott. A legjobbak képviselték Erdélyt a gyulai Kárpát-medencei döntőn.
2009-től szervezett formában egy helyszínen mérettetnek meg a romániai középiskolák legjobb helyesírói, és ennek állandó helyszíne lett Sepsiszentgyörgy és a Mikes Kelemen Főgimnázium.
Idén a megyei elődöntők eredményei alapján 13 megyéből 51 diák vett részt a vetélkedőn.
A versenyzőknek egy tollbamondást, valamint egy helyesírási feladatlapot kellett megírniuk, kitölteniük, ezeket  a magyarországi versenyek követelményrendszeréhez igazodva dr. Cs. Nagy Lajos, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és dr. N. Császi Ildikó, a Károli Gáspár Református Egyetem tanárai állították össze.
Az ünnepélyes megnyitót követően a dolgozatírással egy időben került sor az Utak és módszerek a helyesírási versenyekre való felkészítésben, tehetségfejlesztésben témájú tanári fórumra, amelynek előadói voltak: dr. Cs. Nagy Lajos és dr. N. Császi Ildikó, valamint dr. Nagy L. János, a Szegedi Egyetem tanára.
A dolgozatok értékelését középiskolai magyartanárok végezték egy hattagú zsűri felügyeletével. A magyarországi vendégek mellett a bíráló bizottság tagjai voltak még: dr. Péntek János egyetemi tanár, dr. Zsemlyei Borbála egyetemi adjunktus (kolozsvári BBT),  Kőmíves Noémi, a Kovászna megyei Tanfelügyelőség magyar szakos szakfelügyelője.
A verseny a feladatok értékelésével és az ünnepélyes díjazással zárult.  A versenyt a Szülőföld Alap és a Nemzeti Kulturális Alap, a díjazást Kovászna Megye Tanácsa támogatta.

A legeredményesebbek:
I.díj:
Szabó Enikő, (XI.) Mikes Kelemen Főgimnázium, Sepsiszentgyörgy, tanára: Török Katalin
II.díj:
Iani András, (IX.) Áprily Lajos Főgimnázium, tanára: Bokor Katalin
III.díj:
Rangyák Zsuzsa-Kincsem, (XII.) Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy, tanára: Dobra Judit


Dicséret:
Váncza Csilla, (XII.) Református Kollégium, Kolozsvár, tanára: Rácz Melinda
Tulit Gyopár, (XI.) Mikes Kelemen Főgimnázium, Sepsiszentgyörgy, tanára: Török Katalin
Szabó Brigitta, (XII.) Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár, tanára: László Katalin
Sándor Eszter, (XI.) Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, tanára: Boldizsár Ágoston   
Farkas Zita Ágota (X.) Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó, tanára: Both Szabó Mária Magdolna

A zsűri különdíjat ítélt oda Szabó Enikőnek, Mikes Kelemen Főgimnázium diákjának a legeredményesebb feladatlap-megoldásért, valamint Szabó Brigittának a Báthory István Elméleti Líceum diákjának a legjobb tollbamondásért.
                                                                                                                                  

Erdély Judit
                    
 

További eredmények


 

© AESz, 2008. Minden jog fenntartva. Grafika: Ördög-Gyárfás Ágota. Webdesign: http://www.voidart.ro/