Ma 2020. február 25., kedd, Géza napja van.

Főmenü

Hírek

A Magyar Nyelv Napjai Temesváron

A Magyar Nyelv Napjai Temesváron

Ünnepélyes hangulatú zenés, verses összeállítással kezdődött 2011. május 6-án az Anyanyelvápolók Erdélyi  Szövetsége nagy tavaszi rendezvénye, A Magyar Nyelv Napjai, amelynek idén házigazdaként a temesvári Bartók Béla Líceum adott otthont. Társszervezők a Napsugár gyermeklap és a házigazdák voltak. Az iskola szavalóinak és citera-zenekarának előadása után köszöntőt mondott a vendéglátó tanintézmény igazgatónője, a városi tanács képviselője, valamint Váradi Izabella, az oktatási minisztérium magyartanításért felelő tanácsosa. A rendezvényt hivatalosan Péntek János, az AESZ elnöke nyitotta meg. Az ünnepélyes megnyitó fénypontja volt a Sütő Andrásról elnevezett Nyelvőrzés Díja átadása, amelyet idén Szekernyés Irénnek és Jánosnak, a Szekernyés-házaspárnak ítélt oda az elnökség több évtizedes igényes és következetes tanári, illetőleg közéleti munkásságáért, a magyar nyelv magas színvonalú szolgálatáért.
A háromnapos rendezvény gazdag programot kínált a résztvevőknek: versenyzőknek és kísérő tanároknak. A Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedőn három korosztályban több mint százötven diák mérte össze tudását, anyanyelvi műveltségét. A IV. osztályosok vetélkedőjét Zsigmond Emese a Napsugár gyermeklap főszerkesztője, az általános és középiskolások vetélkedőjét dr. Tapodi Zsuzsa és dr. Zsigmond Győző vezette, a verseny feladványai, gyakorlatai, kérdései a nevek világa témakörhöz kapcsolódtak. A jó hangulatú, tartalmas versenyeket követően alternatív programok szolgálták a diákok szabadidős kikapcsolódását, míg a kísérő tanárok, érdeklődők szakmai konferencián vettek részt. Az idei konferencia témája a szórvány-létet érintő: Szétszórtságban, de mégis együtt nyelvben és kultúrában címet kapta, az előadók: dr. Kádár Edit (BBT, Kolozsvár), Kovács Katalin (Szórvány Alapítvány),  Magyari Sára (Bartók Béla Gimnázium, Temesvár) és dr Péntek János (BBT, Kolozsvár).
A nap végén a résztvevők a Csiky Gergely Színház Cseresznyéskert című előadását láthatták.
A szombati nap a szakmai kiértékelők és az ünnepélyes díjkiosztás napja volt (18 csapat, 54 diák részesült díjazásban), de a diákok részt vehettek a különböző színes programokon: nyelvkaszinó, városnézés, múzeumlátogatás, bábszínház, citera-találkozó kecsegtették izgalmas élményekkel a gyerekeket.
Igényes szervezés, szíves vendéglátás, kellemes tavaszi hangulat, szépen, okosan beszélő gyerekek, akik ezen a két napon megérezhették az anyanyelv varázsát annak ellenére, hogy maroknyi „végvári” szórvány közösség vendégei voltak.
A verseny fő támogatója az Oktatási, Kutatási Ifjúsági és Sportminisztérium, az RMDSZ Oktatási Főosztálya, amely értékes könyvjutalmakat ajánlott fel a díjazottaknak, valamint Kovászna és Temes Megye Tanácsa, a Szülőföld Alap, a Nemzeti Kulturális Alap és a Communitas Alapítvány.
 

© AESz, 2008. Minden jog fenntartva. Grafika: Ördög-Gyárfás Ágota. Webdesign: http://www.voidart.ro/