Ma 2024. április 18., csütörtök, Andrea napja van.

Főmenü

Hírek

66/2011. (IX. 29.) OGY határozat a magyar nyelv napjáról

Tisztelt Tagtársaink!
Kedves Barátaink!

Feltesszük az AESZ honlapjára a Magyar Országgyűlés 66/2011-es határozatát. Ez a határozat november 13-át, azt a napot, amelyen 1844-ben hivatalossá nyilváníttatott a magyar nyelv. És ugyancsak ez volt az az év, amikor itt Erdélyben az Unitárius Egyház korondi zsinatán Brassai Sámuel elfogadtatta, hogy magyar legyen az oktatás nyelve.
Ugyanakkor sajnálattal kell megállapítanunk, hogy ennek a határozatnak a 3. pontjával távolról sincs összhangban a Bethlen Gábor Alap listája, amely a támogatáspolitika erdélyi kedvezményezett intézményeit tartalmazza, azon nem szerepel sem az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, sem a vele közös adminisztrációban, azonos célokat felvállaló Szabó T. Attila Nyelvi Intézet. Nem ismerjük azokat a kritériumokat, amelyek alapján mi nem kerülhetünk bele még az 56-os toplistába sem. Közzétesszük ezt a listát is. Lehet, túlértékeljük saját munkánkat: mindenképpen úgy véljük, hogy az, amit végeztünk és végzünk, tartalmában és hatásában olyan, hogy elfogulatlanabb értékelés az első 10-15-be is besorolhatna.

Péntek János
 

66/2011. (IX. 29.) OGY határozat a magyar nyelv napjáról
1. Az Országgyűlés, felismerve azt, hogy a magyar nemzet összetartozását legfőbb szellemi kulturális örökségünk, nemzeti nyelvünk fejezi ki legjobban - tiszteletben tartva hazánk hagyományos nyelvi sokszínűségét, egyben felelősséget vállalva a kisebbségek nyelvhasználatának jogáért -, a nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránti megbecsülésének kifejezése érdekében a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvény, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvénycikk elfogadásának napját, november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánítja.
2. Az Országgyűlés felhívja az intézményeket, szervezeteket, és egyúttal felkéri a polgárokat, hogy a nemzeti kulturális örökségünk talpkövének számító nemzeti nyelvünk megbecsülésének kinyilvánításaként 2011-től kezdve ezt a napot közösen, méltó keretek között ünnepeljék meg.
3. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a hazai és a külhoni magyar tudományos élet szereplői, az egyházak és a civil szervezetek bevonásával vizsgálja meg nemzeti nyelvünk használatának helyzetét, ennek alapján készítsen elő intézkedési tervet nyelvünk értékeinek védelme, korszerű továbbfejlesztése és népszerűsítése céljából, s erről 2012. június 30-ig tájékoztassa az Országgyűlést.
4. Ez az országgyűlési határozat a közzétételt követő napon lép hatályba.
 

© AESz, 2008. Minden jog fenntartva. Grafika: Ördög-Gyárfás Ágota. Webdesign: http://www.voidart.ro/