Ma 2020. február 25., kedd, Géza napja van.

Főmenü

Hírek

Unikornis nyelvi olimpia és tábor középiskolásoknak

Ismét Csernátonban járt az Unikornis

 
 
Július 14-én került idén sor az Unikornis középiskolás diákoknak szóló nyelvi olimpia országos szakaszára, melyet egy egyhetes tábor keretében szervezett meg az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége. A táborban a verseny két korábbi, internetes fordulóján legjobb eredményt elért hat csapat vehetett részt. A tábori programot Deme Róbert színművész, rendező vezette. A szakmai programot a Babeș-Bolyai Tudományetem Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszékének oktatója, Kádár Edit és csapata, Csősz Enikő magyar–kínai szakos hallgató, valamint Erdei-Doloczki Csilla és Lakatos Aliz mesterképzős hallgatók biztosították. A versenyen kívül több nyelvészeti műhelyfoglalkozáson is részt vehettek a diákok és tanáraik, valamit a tábori program részeként kézműves foglalkozások, múzeumlátogatások és kirándulás színesítették a programot, de a közös zenélés és éneklés sem maradt el. 
A versenynek a Haszmann Pál Múzeum adott otthont, ahol a kúria kellemesen hűvös múzeumi szobái és a hangulatos park székely házai mellett még a hársfa alatt is jó hangulatú csapatmunka folyt, amint helyszínről helyszínre jutva újabb és újabb feladat kihívása fogadta a diákokat. 
A verseny első díját idén a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium diákjainak Toldalék csapata nyerte (Ambrus Dorottya és Bajcsi Anna, XI. osztály, felkészítő tanáruk Patek Mária), a második díjat ugyanennek az iskolának az I.D.E nevű, IX. osztályos diákokból álló csapatának ítélte a zsűri (Miklós Eszter, Kozma Dalma-Edina, Farkas-Schüller István, felkészítő tanáruk Portik Gabriella), a harmadik díjat a tasnádi Technológiai Líceumba vitte el a Szófaragók csapata (Gáti Johanna, Hegyi Barbara és Szommer Petra, X. osztály, felkészítő tanáruk Bendel Júlia-Krisztina), a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum Észbontók csapata pedig dicséretben részesült (Menyhárt Réka, Barabás Kinga XI. osztály és Kiss Eszter, IX. osztály; felkészítő tanáruk Czilli Aranka). 
 
Támogatók:
 
 
 
 
Haszmann Pál Közművelődési Egyesület
Haszmann Pál Múzeum
 

 

© AESz, 2008. Minden jog fenntartva. Grafika: Ördög-Gyárfás Ágota. Webdesign: http://www.voidart.ro/