Ma 2020. február 25., kedd, Géza napja van.

Főmenü

Hírek

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntője Gyulán

Huszonkilenc év harminc versenye Gyulán

2017. február 23-a és 25-e között rendezték meg a Kárpát-medence diákjai számára az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny döntőjét Gyulán, az Erkel Ferenc Gimnáziumban.
23-án este a gimnázium könyvtárában Bánki Benjámin gimnazista, a Nemzeti Tehetség Program ösztöndíjasa szerepelt. Nagy sikerű előadásában helyet kapott Kazinczy-aranyjelvényt kiérdemlő Latinovits-szöveg felolvasása is, saját versei is, a slam poetry műfajában létrehozott és előadott szövegei is.
24-én a Polgármesteri Hivatal dísztermében dr. Görgényi Ernő polgármester beszédével nyitották meg a nemes versengést. Itt adták át prof. Bencze Lórántnak, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatójának és Antalné dr. Szabó Ágnes egyetemi docensnek (ELTE BTK), a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei általános iskolai helyesírási verseny vezetőjének a 2017. évi Implom József-díjat. Elismerésben részesült Tóth Barnáné Pakurár Judit iskolatitkár, aki évtizedek óta segíti, szervezi ezt a találkozót.
A verseny délelőttje Szent László királyról szóló tollbamondással, majd feladatlap megoldásával szembesítette a 112 tanulót. Ez alatt az idő alatt Bencze Lóránt, prof. Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár (ELTE BTK) és dr. Veszelszki Ágnes adjunktus (Corvinus Egyetem) előadását hallhatták a kísérők .
Ebéd után dr. Takács Edit, a zsűri titkára (Eszterházy Károly Egyetem OFI), dr. Vörös Ferenc tanszékvezető főiskolai tanár (ELTE Szombathely) és dr. Sinkovics Balázs adjunktus (SzTE BTK) ismertette a verseny feladatait és a helyes megoldásokat. Ezután a diákok és a kísérők meglátogathatták a reprezentatív Almásy-kastélyt. Este bemutatkoztak az Erkel Gimnázium tehetséges diákjai: szavalattal, szóló énekkel, zenei improvizációkkal, népi és modern táncjelenetekkel arattak nagy tapsot. Ezt a felnőttek állófogadással, a diákok szórakoztató esttel folytatták.
25-én következett az eredményhirdetés. A zsűri elnöke, prof. Nagy János méltatta a kiváló felkészültséget bizonyító eredményeket. A megszerezhető pontok közül 53-an legalább 85%-ot, 22-en legalább 90%-t értek el. A legjobb gimnazista Mucsi Klaudia (95%; Andrássy Gyula Gimnázium, Békéscsaba; tanára Tárnok Erika), a legjobb szakgimnazista Winetár Noémi (92%; Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakgimnázium, Budapest; tanára Tóth Judit), a legjobb szakközépiskolás Markó Dániel (81,5%; Mikes Kelemen Szakközépiskola, Tatabánya; tanára Szalai Péter). Mindannyiukat túlszárnyalta, s ezzel Implom József-díjat érdemelt ki tanárával együtt Goró Ágota (95,5%; Palló Imre Művészeti Szakközépiskola, Székelyudvarhely; tanára Goró Mária).
A házigazda Szűcs Levente, az Erkel Ferenc Gimnázium igazgatója úgy köszönt el a vendégektől, hogy a 29 évvel ezelőtt, 1988-ban először, idén harmincadszor megrendezett vetélkedés újra várja vendégeit 2018-ban – a harmincegyedik versenyen.

Prof. dr. Nagy János
a zsűri elnöke
 

© AESz, 2008. Minden jog fenntartva. Grafika: Ördög-Gyárfás Ágota. Webdesign: http://www.voidart.ro/