Ma 2021. szeptember 18., szombat, Diána napja van.

Főmenü

Hírek

Unikornis nyelvi olimpia és tábor középiskolásoknak

Negyedjére is Unikornis

 
Július 13-án került idén sor az Unikornis középiskolás diákoknak szóló nyelvi olimpia országos szakaszára, melyet immár 4 alkalommal szervezett meg az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, és harmadjára helyszíne az egyhetes Unikornis tábornak Csernáton. A táborban a verseny két korábbi, internetes fordulóján legjobb eredményt elért hat csapat vehetett részt. A tábori programot Deme Róbert színművész, rendező vezette. A szakmai programot a Babeș-Bolyai Tudományetem Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszékének oktatója, Kádár Edit és csapata, Bartalis-Kádár Apor magyar szakos és Lakatos Aliz doktori hallgatók biztosították. A versenyen kívül több nyelvészeti műhelyfoglalkozáson is részt vehettek a diákok és tanáraik, valamit a tábori program részeként kézműves foglalkozások, múzeumlátogatás és kirándulás színesítették a programot, de a közös zenélés és éneklés sem maradt el. 
A versenynek a Haszmann Pál Múzeum adott nemcsak helyszínt, hanem valóban otthont; a kúria múzeumi szobái és a hangulatos park székely házai mellett még a hársfa alatt is jó hangulatú csapatmunka folyt, amint helyszínről helyszínre jutva újabb és újabb feladat kihívása fogadta a diákokat. 
A verseny első díját idén a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium diákjainak I.D.E. csapata nyerte 99,75 ponttal (Miklós Eszter, Kozma Dalma-Edina, Farkas-Schüller István, X. osztály, felkészítő tanáruk Portik Gabriella); a második díjat a kézdivásárhelyi Református Kollégium Alapelfek csapatának ítélte a zsűri a megszerzett 86 pont alapján (Benkő Panna, Demeter Ágnes, Fehér Szende, XI. osztály, felkészítő tanáruk Rancz-Gyárfás Zsuzsa); szoros versenyben, 85 ponttal megszerzett harmadik díjat a nagyváradi Ady Endre Líceumba vitte el a IX. osztályos diákokból álló Monocérosz csapata (Lőrincz Bálint-Imre, Török Noémi-Anikó, Vass Dávid-József, felkészítő tanáruk Ágoston-Palkó Emese); a tasnádi Pepita vattacukorkák csapata pedig 81,25 pontot elérve dicséretben részesült (Bihari Renáta, Szommer Edgár, Szommer Petra, XI. osztály, felkészítő tanáruk Bendel Júlia-Krisztina).
 
fotók: https://www.facebook.com/aesz2016/
 
© AESz, 2008. Minden jog fenntartva. Grafika: Ördög-Gyárfás Ágota. Webdesign: http://www.voidart.ro/