Ma 2021. szeptember 18., szombat, Diána napja van.

Főmenü

Hírek

Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny

 Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége hagyományszerűen minden év őszén megszervezte az országos balladamondó versenyt, amelyre középiskolák és szakközépiskolák diákjai nevezhettek be. 2010-ben, a verseny történetében először találkozott két népköltői történetmondó műfaj, a ballada és a népmese. A társítás sikeresnek bizonyult, 2017-ben nyolcadik alkalommal szerveztük meg a rendezvényt, amely keretén belül 2013-tól külön versenykategóriaként kap helyet a balladaéneklő verseny. A rendezvényt Kriza János népköltészeti gyűjtőről neveztük el.

2017-ben november 10. és 12. között Sepsiszentgyörgyön szerveztük meg a verseny országos döntőjét, melyre 235 diák és tanár érkezett Erdély több településéről, és a szórványból is. 
A versenyre bejelentkezett diákoknak a magyar népköltészet gazdag kincsestárából kell válogatniuk, és ezáltal kapcsolatba kerülhetnek a magyarság szellemi örökségének értékes részével. A vetélkedő által a balladamondás és éneklés napjainkban elhanyagolt előadói műfajának is híveket szerezhetünk. 
A szombat délelőtti megnyitóünnepségen Erdély Judit, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, ezt követően Fodor Sándor József, a Nemzeti Oktatási Minisztérium kisebbségi osztályának tanácsosa, Kiss Imre, megyei főtanfelügyelő és Zsigmond Emese, a Napsugár gyermeklap főszerkesztője szóltak a résztvevőkhöz. 
A balladamondó versenyre IX–XII. osztályosok, a balladaéneklő versenyre pedig V–XII. osztályosok (két korcsoportban: V–VIII. és IX–XII.) jelentkezhettek. A mesemondó versenyen I–XII. osztályosok (öt korcsoportban: I–II., III.–IV., V–VI, VII–VIII. és IX–XII.) vehettek részt.
Mindhárom versenyformában az előzőleg megtartott helyi, megyei döntők győztesei vettek részt, melyekre 2017 októberében került sor.
Idén 14 megyéből érkeztek diákok a vetélkedőre, melynek a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Székely Nemzeti Múzeum, a Lábas Ház, a Míves Ház, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér és a Kónya Ádám Művelődési Ház adott otthont.
A verseny után a kis- és általános iskolások játszóházas foglalkozáson vettek részt, a középiskolások és meghívottak A művészet templomai – Firenze és az Uffizi képtár 3D filmet tekintették meg. 
A vasárnapi díjkiosztó ünnepségen a különböző kategóriák zsűritagjai pár szóban értékelték a versenyt, a díjazások után az első helyezettek előadásában elhangoztak a nyertes mesék, illetve balladák A legjobb mesemondóknak a sepsiszentgyörgyi Gajai Petra, Kovács Máté, a szamosardói Kádár-Tóth Gergő, a székelykeresztúri Berei Tamás és a szovátai Fülöp Imola bizonyultak. A balladamondó verseny első díját idén a kovásznai Molnár Gergely érdemelte ki. A balladaéneklő versenyen a mezőpaniti Nagy Szilvia és a sepsiszentgyörgyi  Stekbauer-Hanzi Réka bizonyultak a legjobbaknak.
Fotók https://www.facebook.com/pg/aesz2016/photos/?tab=album&album_id=735915173264893
 
A program megvalósítását támogatta:
 
© AESz, 2008. Minden jog fenntartva. Grafika: Ördög-Gyárfás Ágota. Webdesign: http://www.voidart.ro/