Ma 2020. szeptember 30., szerda, Jeromos napja van.

Főmenü

Versenyek

Az Implom József Helyesírási Verseny országos szakaszának eredményei

Az ország legjobb középiskolás helyesíró diákjai mérték össze tudásukat hétvégén Sepsiszentgyörgyön. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) első alkalommal szervezte meg az Implom József Helyesírási Verseny országos szakaszát, melynek a Mikes Kelemen Főgimnázium adott otthont. Az Oktatási Minisztérium által támogatott, és hivatalosan elismert versenyre 13 megyéből és Bukarestből érkeztek diákok, akik a helyesírási verseny megyei szakaszán jó eredményt értek el. A diákok évfolyamtól függetlenül egységes tollbamondást írtak, és egységes feladatlapot töltöttek ki, azonban a Gyulán sorra kerülő Kárpát-medencei döntőn csak a kilencedikesek és a tizedikesek vesznek részt, ugyanis a gyulai szervezők anyagi gondokra hivatkozva csak e két évfolyam diákjait fogadják.
Péntek János, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke, nyugalmazott egyetemi tanár az ünnepélyes díjkiosztáson elmondta: a helyesírási verseny azért is különleges alkalom, mert a Magyar nyelv évében vagyunk, hiszen 250 éve annak, hogy megszületett Kazinczy Ferenc, akinek óriási érdeme volt a magyar nyelv ügyének előrehaladásában. Péntek János rámutatott arra, hogy mennyire rossz irányba befolyásolja a köznyelvet és a fiatalok helyesírását a számítógép vagy a mobiltelefon, a chatelés illetve az sms-ezés, de nagyon bántó helyesírási hibákat lehet találni erdélyi magyar honlapokon és blogokon is. „Ez a verseny számunkra fontosabb, mint az anyaországiaknak, nekünk jobban oda kell figyelnünk saját helyesírásunkra mindenféle vonatkozásban, az élő nyelvhasználatban, az iskolai nyelvhasználatban, az írott szövegekben meg különösképpen” – mondta az AESZ elnöke, aki szerint a helyesírás hozzátartozik az alapműveltséghez, akkor is, ha valaki tanári pályát választ, de akkor is, ha valaki vállalatvezető lesz. Péntek János megköszönte a helyi tanárokból álló értékelő bizottság munkáját, illetve a bíráló bizottság munkáját is, ez utóbbi tagjai voltak: Zs. Ambrus Ágnes szaktanfelügyelő, Bánházi Emőke, az Oktatási Minisztérium tanácsosa, Kádár Edit adjunktus és Zsemlyei Borbála tanársegéd, mindketten a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem munkatársai. A helyesírási feladatlapot és a tollbamondás szövegét dr. Cs. Nagy Lajos és dr. N. Császi Ildikó budapesti egyetemi tanárok állították össze. A díjkiosztás előtt a Kádár Edit egyetemi adjunktus és Zs. Ambrus Ágnes szaktanfelügyelő által összeállított értékélésből kiderültek azok a hibák, amelyeket a tanulók leggyakrabban vétettek a feladatlapok megoldásakor, illetve a tollbamondás írásakor.
Az ünnepélyes díjkiosztáson Ördög-Gyárfás Lajostól, az AESZ ügyvezető elnökétől, és Erdély Judit programvezető alelnöktől 11 tanuló vehette át az Oktatási Minisztérium, valamint az AESZ oklevelét, amelyen Nagy László sorai olvashatóak: „Nem elég magyar anyanyelvűnek születnünk, tanulnunk kell magyarul a sírig”.

Díjazottak:

  Elért pontszám  
Kerekes Zsolt 137 Nagykárolyi Elméleti Líceum
Dimény Hajnalka 133 Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy
Mihály András 131 Segítő Mária Teológiai Líceum, Csíkszereda

 

Dicséretben részesültek: 

  Elért pontszám  
Rangyák Zsuzsa-Kincsem  130 Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy
Szabó Enikő  130 Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy
Ecsedy-Baumann Brigitta  129 Brassai Sámuel Elméleti Líceum, Kolozsvár
Tulit Gyopár  128 Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy
Nagy Ágnes  128 Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár
Deák Anna 128 Unitárius Teológiai Líceum, Kolozsvár
Simon Anikó  126 Zajzoni Rab István Líceum, Hétfalu
Búzás Ernő  126 Benedek Elek Elméleti Líceum, Székelyudvarhely

 

A Gyulán megrendezendő Kárpát-medencei döntőre a szervezők anyagi okai miatt az idén csak 9-10-esek mehetnek.
A döntőre továbbjutók névsora:

  Elért pontszám  
Szabó Enikő  130 Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy
Ecsedy-Baumann Brigitta  129 Brassai Sámuel Elméleti Líceum, Kolozsvár
Tulit Gyopár  128 Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy
Rudolf Eszter Johanna  124 S. Toduţă Zenelíceum, Kolozsvár
Sándor Eszter  123 Márton Áron Elméleti Líceum, Csíkszereda
Farkas Zita-Ágota  122 Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó
Szilágyi Ágnes-Melinda 122 Református Teológiai Líceum, Kolozsvár

 

Versenyeink

Versenyfelhívások

Versenyek feladatlapjai

© AESz, 2008. Minden jog fenntartva. Grafika: Ördög-Gyárfás Ágota. Webdesign: http://www.voidart.ro/