Ma 2020. február 23., vasárnap, Alfréd napja van.

Főmenü

Hírek

Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny

 

 

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége hagyományszerűen minden év őszén megszervezte az országos balladamondó versenyt, amelyre középiskolák és szakközépiskolák diákjai nevezhettek be. 2010-ben, a verseny történetében először találkozott két népköltői történetmondó műfaj, a ballada és a népmese. A társítás sikeresnek bizonyult, 2015-ben hatodik alkalommal szerveztük meg a rendezvényt, amely keretén belül 2013-tól külön versenykategóriaként kap helyet a balladaéneklő verseny. A rendezvényt Kriza János népköltészeti gyűjtőről neveztük el.
2015-ben november 12. és 14. között Sepsiszentgyörgyön szerveztük meg a verseny országos döntőjét, melyre 240 diák és tanár érkezett Erdély több településéről, és a szórványból is. 
A versenyre bejelentkezett diákoknak a magyar népköltészet gazdag kincsestárából kell válogatniuk, és ezáltal kapcsolatba kerülhetnek a magyarság szellemi örökségének értékes részével. A vetélkedő által a balladamondás és éneklés napjainkban elhanyagolt előadói műfajának is híveket szerezhetünk. 
A balladamondó versenyre IX–XII. osztályosok, a balladaéneklő versenyre pedig V–XII. osztályosok (két korcsoportban: V–VIII. és IX–XII.) jelentkezhettek. A mesemondó versenyen I–XII. osztályosok (öt korcsoportban: I–II., III.–IV., V–VI, VII–VIII. és IX–XII.) vehettek részt. Mindhárom versenyformában az előzőleg megtartott helyi, megyei döntők győztesei vettek részt, melyekre 2015 októberében került sor.
Idén 15 megyéből érkeztek diákok a vetélkedőre, melynek a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Iskolaközpont, a Székely Nemzeti Múzeum, a Lábas Ház, a Míves Ház, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Kónya Ádám Művelődési Ház adott otthont. A zsűri 23 tagból állt, hét bizottságra osztva. Sipos Zoltán, Kerezsi János, Sebestyén-Lázár Enikő és Dobos Krisztina zene szakos tanárok, Turzai Melánia, Pénzes Ágnes, Nagy Enikő, Erdély Judit, Ördög-Gyárfás Ágnes, Kiss Edith,  Benk Ilona, Pap Erika, Antal Margit, Tóth Mária Orsolya, Incze Melinda és Kőmíves Noémi magyar szakos tanárok, Oláh János, Szabó Irén, Leiti Mónika, Kocsis Annamária, és Demeter Magdolna tanítók, Zsigmond Emese a Napsugár főszerkesztője és Kalamár György színművész értékelték a diákok előadásait.
A legjobb mesemondóknak az ozsdolai Földes Levente, a madéfalvi Császár Balázs, a kézdivásárhelyi Rancz-Gyárfás Hanna, a baróti Szekeres Tas és a kézdivásárhelyi Fórika Zalán bizonyultak. A balladamondó verseny első díját idén a temesvári Horváth Petra érdemelte ki. A balladaéneklő versenyen a marosvásárhelyi Nemes Barbara Noémi és a csíkszeredai Mateies Mihaela bizonyultak a legjobbaknak. További díjazottak ITT
A verseny után a résztvevők játszóházas foglalkozáson vettek részt és színházi előadást tekintettek meg. Szombaton a díjkiosztó ünnepség keretében az első helyezettek előadásában elhangoztak a nyertes mesék, illetve balladák.
 
 
© AESz, 2008. Minden jog fenntartva. Grafika: Ördög-Gyárfás Ágota. Webdesign: http://www.voidart.ro/