Ma 2020. február 25., kedd, Géza napja van.

Főmenü

Hírek

A Magyar Nyelv Napjai Kézdivásárhelyen

 2017. május 11. és 14. között került sor a fennállásának negyedszázados évfordulóját ünneplő Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, a Napsugár gyermeklap, a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület, a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség és a Gábor Áron Szakképző Líceum szervezésében Kézdivásárhelyen a Magyar Nyelv Napjai nagyszabású erdélyi magyar anyanyelvi rendezvénysorozatra, melyet szövetségünk fennállása óta minden évben megszervez.
A rendezvény a Vigadó Művelődési Házban tartott péntek délelőtti ünnepélyes megnyitóval kezdődött. Péntek János AESZ elnök megnyitóbeszéde után köszöntőbeszédet mondott Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő, Kőrösi Viktor Dávid konzul, Tóth Attila, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet megbízott igazgatója, dr. Eőry Vilma, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet szaktanácsadója, Kovács Zsuzsanna a magyarországi Anyanyelvápolók Szövetsége képviseletében, dr. Nagy L. János egyetemi tanár, A. Molnár Ferenc professzor, Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetség országos elnöke, Zsigmond Győző, az AESZ alapító elnöke, Zsigmond Emese, a társszervező, 60 éves Napsugár gyermeklap főszerkesztője. A Sütő András Nyelvőrzés Díjat ez évben Albert Ernő nyugalmazott magyartanár vehette át. A díjat Ördög-Gyárfás Lajos az AESZ ügyvezető elnöke adta át, laudációt Erdély Judit az AESZ alelnöke mondott. Idén először került átadásra a Tüzes Bálint-díj, melyet Péntek János adott át Izsák Arnold Róbert sepsiszentgyörgyi diáknak. A megnyitót a sepsiszentgyörgyi Harai zenekar és a marosvásárhelyi Szöllősi Katalin előadása zárta. Délután a diákok az Ika várához kirándultak, majd a csernátoni Haszmann Pál Múzeumot látogatták meg, ahol kézműves foglalkozásokon is részt vettek. Ezalatt az Incze László Céhtörténeti Múzeumban megnyitottuk A Vizsolyi Biblia 425 éve című kiállítást, melyet szakmai konferencia követett A reformáció hatása és jelentősége Erdély magyar nyelvűségében témával, a következő előadásokkal: Ruszka Sándor (lelkész, Kézdivásárhely): Ha lett volna Luthernek Facebookja; A. Molnár Ferenc (professor emeritus, Miskolci Egyetem, Debreceni Egyetem): A reformáció magyar bibliafordításainak és egyházi éneklésének hatása és jelentősége Erdély magyar nyelvűségében; Máthé Dénes (egyetemi docens, Kolozsvár): A reformáció szerepe irodalmi nyelvünk 16. századi formálódásában; Péntek János (ny. egyetemi tanár, akadémikus, Kolozsvár): A moldvai magyarok anyanyelvűsége az egyházújítás(ok) időszakában.
Másnap a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedőn három korosztályban harminckét csapat 96 tanulója mérte össze tudását, anyanyelvi műveltségét. A IV. osztályosok vetélkedőjét Zsigmond Emese a Napsugár gyermeklap főszerkesztője, az általános iskolások vetélkedőjét Dézsi Nóra, a középiskolásokét Zsemlyei Borbála vezette, a verseny feladványai, gyakorlatai, kérdései bibliai tematikával a reformáció emlékévéhez kapcsolódtak. Városnézés és múzeumlátogatás után, délután a Cimborák Bábszínház szórakoztatta a 4. osztályosokat, illetve Mint a szép híves patakra című koncertjét mutatta be a Codex Régizene-együttes a Vigadóban. Az este táncházzal zárult. Vasárnap a versenyek kiértékelése után a záróünnepség keretén belül került sor az ünnepélyes díjkiosztásra.
Részletes eredmények ITT

© AESz, 2008. Minden jog fenntartva. Grafika: Ördög-Gyárfás Ágota. Webdesign: http://www.voidart.ro/